Depresia clinicÄ sau depresia majorÄ este o tulburare afectivÄ caracterizatÄ de cel puČin douÄ sÄptÄmÃĸni de dispoziČie scÄzutÄ prezentÄ ÃŽn majoritatea situaČiilor. Adesea este ÃŽnsoČitÄ de stimÄ de sine scÄzutÄ, pierderea interesului pentru activitÄČi plÄcute ÃŽn mod normal, energie redusÄ Či durere emoČionalÄ fÄrÄ o cauzÄ clarÄ.
Simptomele care dureazÄ mai mult de douÄ sÄptÄmÃĸni Či cu o severitate care ÃŽmpiedicÄ desfÄČurarea normalÄ a activitÄČilor zilnice indicÄ prezenČa episodului depresiv major.
Se presupune cÄ doar o micÄ parte din cei care suferÄ de depresie ajung sÄ conČtientizeze aceastÄ afecČiune Či sÄ se supunÄ tratamentului corespunzÄtor. Motivele sunt frica de stigmatizare socialÄ, orgoliul personal Či ignoranČa. Statisticile OMS aratÄ cÄ ÃŽn RomÃĸnia 5% din populaČia generalÄ suferÄ de depresie.
Spre deosebire de credinČa popularÄ, chiar Či cazurile de depresie severÄ pot fi tratate medical Či vindecate.
Se estimeazÄ cÄ ÃŽn anul 2020 depresia va deveni a doua cauzÄ de dizabilitate la nivel mondial, dupÄ afecČiunile cardiovasculare.[4] Ãn prezent, boala afecteazÄ aproximativ 121 milioane de oameni pe glob. Ãn RomÃĸnia, a fost depistatÄ o creČtere semnificativÄ a episodului depresiv major odatÄ cu vÃĸrsta, de la 2,1% â 2,6% (18-49 ani) la 4,4% â 5,2 % (peste 50 de ani) cu un ritm de creČtere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupÄ de vÃĸrstÄ (50-64 ani Či peste 65 de ani).
Simptome:
Depresia majorÄ afecteazÄ semnificativ familia Či relaČiile personale ale persoanei, viaČa de serviciu sau ČcolarÄ, obiceiurile de somn Či alimentaČie Či sÄnÄtatea generalÄ. Impactul acesteia asupra funcČionÄrii Či stÄrii de bine este comparat cu cel al altor condiČii medicale cronice, precum diabetul.
O persoanÄ care are un episod depresiv major are de obicei o dispoziČie foarte scÄzutÄ, care pÄtrunde ÃŽn toate aspectele vieČii Či o incapacitate de a experimenta plÄcerea ÃŽn activitÄČi de care se bucura anterior. Persoanele depresive pot fi preocupate cu sau medita la gÃĸnduri Či simČiri de inutilitate, regret sau vinovÄČie inadecvatÄ, neajutorare Či urÄ de sine. Ãn cazuri severe, persoanele depresive pot avea simptome de psihozÄ. Printre aceste simptome sunt delirurile sau, mai rar, halucinaČiile, de obicei neplÄcute. Alte simptome ale depresiei sunt slaba concentrare Či Činere de minte (ÃŽn special la cei cu trÄsÄturi melancolice sau psihotice), retragerea din activitÄČile Či situaČiile sociale, dorinČÄ sexualÄ scÄzutÄ, iritabilitate, Či gÃĸnduri la moarte sau sinucidere. Insomnia este obiČnuitÄ printre persoanele care suferÄ de depresie. Ãn cazuri tipice, o persoanÄ se scoalÄ foarte devreme Či nu poate adormi din nou. Hipersomnia sau dormitul prea mult, poate de asemenea avea loc. Unele antidepresive pot de asemenea cauza insomnie din cauza efectului lor stimulator.
O persoanÄ depresivÄ poate raporta mai multe simptome fizice precum obosealÄ, dureri de cap sau probleme digestive; indispoziČiile fizice sunt cea mai obiČnuitÄ problemÄ manifestatÄ ÃŽn ČÄrile ÃŽn curs de dezvoltare, potrivit criteriilor pentru depresie ale OrganizaČiei Mondiale a SÄnÄtÄČii. Apetitul adesea descreČte, rezultÃĸnd pierderi ÃŽn greutate, deČi din cÃĸnd ÃŽn cÃĸnd apetitul este crescut, iar greutatea creČte. Familia Či prietenii pot observa cÄ comportamentul persoanei este fie agitat Či fie letargic. Persoanele depresive mai vÃĸrstnice pot avea simptome cu ÃŽnceput recent, precum uitarea Či o mai observabilÄ ÃŽncetinire a miČcÄrilor. Depresia adesea coexistÄ alÄturi de tulburÄri fizice obiČnuite ÃŽntre vÃĸrstnici, precum accidentul vascular cerebral, alte boli cardiovasculare, boala Parkinson Či bronhopneumopatia obstructivÄ cronicÄ.
Copiii depresivi pot adesea arÄta o dispoziČie iritabilÄ mai degrabÄ decÃĸt una depresivÄ Či prezintÄ simptome variate ÃŽn funcČie de vÃĸrstÄ Či situaČie. Cei mai mulČi ÃŽČi pierd interesul pentru ČcoalÄ Či prezintÄ un declin ÃŽn performanČa academicÄ. Pot fi descriČi ca dificili, dependenČi sau nesiguri. Diagnosticul poate fi tergiversat sau ratat atunci cÃĸnd simptomele sunt interpretate ca âproastÄ dispoziČie normalÄâ.
Tipuri de depresie:
DSM-5 recunoaČte Čase subtipuri adiČionale ale TDM, numite specificatori:
- âDepresia melancolicÄâ se caracterizeazÄ prin pierderea plÄcerii pentru cele mai multe sau toate activitÄČile, lipsa reactivitÄČii pentru stimulanČi plÄcuČi, o calitate a dispoziČiei depresive mai pronunČatÄ decÃĸt cea ce Čine de doliu sau pierdere, ÃŽnrÄutÄČirea simptomelor ÃŽn orele de dimineaČÄ, scularea dimineaČa devreme, retardarea psihomotorie, pierderea excesivÄ ÃŽn greutate (a nu se confunda cu anorexia nervoasÄ) sau sentimentul excesiv de vinÄ.
- âDepresia atipicÄâ se caracterizeazÄ prin reactivitate a dispoziČiei (anhedonie paradoxalÄ), creČtere semnificativÄ ÃŽn greutate sau apetit crescut (alinare prin mÃĸncare), somn sau somnolenČÄ excesivÄ (hipersomnia), senzaČie de greutate ÃŽn membre Či prejudicieri sociale semnificative ca consecinČÄ a respingerii interpersonale percepute.
- âDepresia catatonicÄâ este o formÄ rarÄ Či severÄ a depresiei majore care implicÄ perturbÄri ale comportamentului motor Či alte simptome. Ãn acest caz, persoana este mutÄ Či aproape ÃŽncremenitÄ, Či fie rÄmÃĸne imobilÄ, fie manifestÄ miČcÄri fÄrÄ scop sau chiar bizare. Simptome catatonice se manifestÄ Či ÃŽn schizofrenie Či ÃŽn episoade maniacale, sau pot fi cauzate de sindromul neuroleptic malign.
- âDepresia cu suferinČÄ anxioasÄâ a fost adÄugatÄ ÃŽn DSM-5 ca mijloc de a evidenČia co-manifestarea depresiei sau maniei alÄturi de anxietate, precum Či riscul de sinucidere al indivizilor depresivi cu anxietate. PrecizÄri de acest fel pot de asemenea ajuta la facerea de pronosticuri pentru cei diagnosticaČi cu tulburare depresivÄ sau bipolarÄ.
- âDepresia cu ÃŽnceput peri-partumâ este depresia intensÄ, susČinutÄ Či care uneori limiteazÄ miČcÄrile Či activitÄČile persoanei, experimentatÄ de femei dupÄ ce nasc sau ÃŽn timp ce sunt ÃŽnsÄrcinate. DSM-IV-TR a utilizat clasificarea âdepresie postpartumâ, dar aceasta a fost schimbatÄ pentru a nu fi excluse cazurile de femei depresive ÃŽn timpul sarcinii. Depresia cu ÃŽnceput peripartum are o ratÄ de incidenČÄ de 10-15% printre noile mame. DSM-5 susČine cÄ pentru a califica depresia cu ÃŽnceput peripartum, ÃŽnceputul trebuie sÄ aibÄ loc ÃŽn timpul sarcinii sau ÃŽn prima lunÄ de la naČtere. S-a afirmat cÄ depresia postpartum poate dura trei luni.
- âTulburarea afectivÄ sezonierÄâ (TAS) este denumitÄ diferit ÃŽn DSM-5. AceastÄ tulburare este trecutÄ ca un subtip al depresiei majore cu specificatorul de tipar sezonier. Acest subtip al depresiei majore este o formÄ de depresie recurentÄ ÃŽn care simptomele debuteazÄ toamna sau iarna Či se remit primÄvara. Diagnosticul este pus dacÄ cel puČin douÄ episoade au avut loc lunile mai friguroase Či nici unul ÃŽn alte perioade, ÃŽntr-o perioadÄ de doi ani sau mai mult.