Terapie de cuplu

Studiile de specialitate arata ca, de cele mai multe ori, cuplurile ajung la terapie in ultimul moment. Asta inseamna de obicei dupa 5 ani de nefericire in cuplu. Terapia de cuplu, ca orice alta forma de terapie sau de tratament, este cu atat mai eficienta cu cat tratamentul se incepe mai devreme. Probabilitatea de succes terapeutic este mai scazuta daca partenerii aleg sa mearga la un psiholog in momentul in care ajung in pragul despartirii.

Terapia de cuplu este benefica oricarui cuplu, mai ales inainte de evenimente importante precum casnicia ori nasterea unui copil. Este de un imens ajutor atunci cand partenerii nu reusesc sa ajunga la un numitor comun si se afla intr-un permanent conflict.

Studii efectuate pe populatia americana ne arata ca 48% dintre cuplurile care au beneficiat de terapie de cuplu au inregistrat o imbunatatire a situatiei ori chiar rezolvarea completa a problemelor, in timp ce 15% nu au sesizat nicio schimbare, iar 20% au constatat o deteriorare a relatiei.

Terapia de cuplu nu are rolul doar de a repara o relatie, ci uneori poate oferi claritatea necesara pentru a identifica nevoia unei despartiri. O despartire constienta se poate efectua cu un minim de durere, terapia oferind metode de a impaca notiunea unei noi vieti cu ruperea de cea veche.