Aviz psihologic plasament sau tutelă

În România, legislația în vigoare privind stabilirea plasamentului sau tutelei urmează proceduri bine stabilite care pun pe prim plan promovarea și protecția drepturilor și intereselor copilului minor (vezi Ordinul Nr. 1733/2015). Astfel, nu poate primi copii în plasament persoana sau familia în care unul dintre membri se regăsește într-una dintre următoarele situații:

  • Suferă de boli cronice, certificate de medicul de familie, care ar putea pune în pericol starea de sănătate a copilului;
  • A consimÈ›it la adopÈ›ia propriului copil;
  • Suferă de boli psihice, este dependentă de alcool, droguri sau alte substanÈ›e psihotrope;
  • Este decăzută din drepturile părinteÈ™ti prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau i-au fost interzise drepturile părinteÈ™ti ca pedeapsă complementară;
  • A suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru săvârÈ™irea cu intenÈ›ie a unei infracÈ›iuni contra persoanei, justiÈ›iei sau convieÈ›uirii sociale;
  • Are un copil care beneficiază sau a beneficiat de o măsură de protecÈ›ie specială pentru motive imputabile părinÈ›ilor, cum ar fi: abuz, neglijență sau orice formă de violență exercitată asupra copilului, cerÈ™etoria, etc.

Pentru a evalua stabilirea plasamentului sau tutelei, este foarte important profilul psihologic al persoanei sau membrilor familiei, starea sănătății, situația economică și comportamentul social al acestora.

La cererea prin care solicitantul va stipula motivele pentru care doreÈ™te să ia în  plasament sau sub tutelă, se va anexa È™i avizul psihologic apt pentru luare în plasament. Avizul psihologic pentru luare în plasament sau sub tutelă se va elibera în urma unei examinări psihologice complexe, care urmăreÈ™te ca solicitantul să deÈ›ină o personalitate armonios dezvoltată, să fie o persoană responsabilă, echilibrată, integră din punct de vedere moral, echilibrată afectiv, cu nivel scăzut de agresivitate.
Psihologul autorizat pentru efectuarea acestui tip de examinare psihologică complexă, în urma căreia se eliberează avizul psihologic pentru plasament sau tutelă este psihologul clinician.

Avizul psihologic pentru luare în plasament sau stabilire tutelă este rezultatul unei decizii care trebuie să derive din trăsăturile psihologice și comportamentul social adecvat.