Cum ghidam pilotul automat

Cum ghidăm mintea?   

Senzația de a fi tu, treaz și conștient, este compusă din două moduri principale:  “task positive network” (TPN) și “default mode network” (DMN). Cel din urmă fiind celebrul “pilot automat”.   

În TPN te situezi când ești angajat într-o sarcină din prezent, ce necesită întreaga atenție, caz în care este implicat mai mult cortexul prefrontal și în această stare petreci cam 5% din timp.   Modul DMN este acela în care te uiti în gol și mintea îți zburdă aparent aleatoriu, astfel îți petreci majoritatea timpului. Când una dintre aceste două rețele neuronale este în funcțiune, cealaltă prezintă activitate minimă și viceversa.   

Printre funcțiile DMN-ului sunt referirile interne la propria persoană, reflectarea asupra propriilor emoții, ruminația, abilitatea de a gândi despre ce gândesc și simt altii, moralitatea, evaluări sociale, amintirea trecutului, simularea viitorului și imaginația. Deși gândurile par aleatorii, ele vin în funcție de stimulii externi, de formula emoțională de care dispui, nevoile primare, convingeri și percepții din trecut; bineînțeles și de direcția în care era îndreptată ultima dată atenția (TPN-ul).   Creierul a evoluat pentru supraviețuire și din acest motiv tinde mereu să identifice pericolul. Chiar dacă pleci de la un gând bun, vei ajunge la conotații negative dacă rămâi suficient timp pe pilot automat și cu cât petreci mai mult timp într-o anumită stare, cu atât acea stare va face mai mult parte din tine.   

Oportunitatea apare atunci când activezi TPN-ul printr-o activitate din prezent ce necesită întreaga atenție. Astfel, DMN-ul este închis și ești suficient de izolat de restul gândurilor și emoțiilor pentru a putea alege voit și rațional o altă traiectorie decât cea spre care erai împins automat.  

 Asupra ce activezi TPN-ul mai des, spre aceea se vor îndrepta treptat și gândurile automate, obținând astfel o integrare armonioasă a acestor două rețele neuronale și un mai bun control al propriei minți.   TPN-ul trebuie să ghideze DMN-ul, iar DMN-ul să susțină TPN-ul.   

Nu lăsa orice decizie să fie un automatism, preia controlul minții tale!