Ego-ul

? Dacă umblăm prin scrierile lui Freud, nu vom găsi nicăieri termenul de “ego”, vom găsi formularea “das Ich”, ce înseamnă “Eul”. Ulterior a fost adoptat termenul de “Ego”, care este latinescul tot pentru “eu”. Freud prin das ich se referea la acea parte din psihicul tău care e conștientă și ia decizii, senzația de a fi tu, în prezent, în spatele ochilor, în cutia craniană.   

▪️ Astfel, când spui “eu vreau să…”, e aceeași cu “ego vreau să…”. De unde și cuvintele: egoism= acționezi exagerat în interes propriu; Egotism= ai o opinie umflată a trăsăturilor tale; Egocentrism= vezi lumea doar din punctul tău de vedere;   

▪️ Teoria freudiană spune că Ego-ul/Eul este instanța psihică care adaptează pulsiunile interne la mediul extern. Funcționează majoritar la nivel conștient, este în relaționare directă cu preconștientul și indirectă cu inconștientul. 

  Se spune că ego-ul ești tu, ori că ego-ul se preface că ești tu… ego-ul e parte din tine, la fel cum cortexul prefrontal e parte din cine ești. Dacă faci liniște, închizi puțin ochii și asculti cu atenție, vei auzi o voce ce îmbracă diferite tonuri și îți derulează diverse scenarii ce au avut loc sau nu. Acesta e ego-ul tău, care se privește pe sine prin el însuși.   ▪️Ar putea părea ca ego-ul este doar o senzație, însă e mai mult decât atât. Este o adevărată punte de control a minții, învestită cu o multitudine de instrumente. 

 ?

Printre Funcțiile Ego-ului, se numără:

  • Testarea realității;
  • Percepția;
  • Controlul impulsurilor și al emoțiilor;
  • Procese cognitive;
  • Judecata; Sintetizarea informațională;
  • Mecanisme de coping/ apărare;
  • funcții motorii;
  • ș.a.;   

Trăirea subiectivă este simpla senzație de a fi (awareness), iar împreună cu funcțiile enumerate, constituie Ego-ul, care împreună cu Sinele îți dau senzația de a fi tu. Dacă Sinele este narațiunea a cine ești, atunci ego-ul este naratorul. Instanțe psihice ce se generează și întrețin una pe alta și adaugă dimensiuni specific umane conștiinței noastre.   

? Un Ego sănătos este integrat, flexibil și puternic. 

 ▪️ După cum te aștepți, majoritatea tulburărilor mintale afectează Ego-ul. 

 ? Localizare neuroanatomică: conform unor studii, senzatia de Ego și awareness rezidă în cortexul cingulat anterior și în cortexul fronto-insular, implicit și alte zone conform diferitelor funcții.   

 Cum îți îngrijești Ego-ul, așa te va îngriji și el pe tine.