7 principii pentru o relatie fericita

Love therapy
   Pe planeta noastră, viața se produce în mod natural datorită abundenței de elemente esențiale (amino acizi, proteine, etc.), dar pentru a rămâne în viață e nevoie de intenție și efort. La fel este și în cazul relațiilor. Acolo unde sunt oameni, iubirea se va înfiripa, dar știm deja că pentru a o menține, este nevoie de intenție și efort conștient.
   Cunosc foarte bine ce efecte pozitive are terapia de cuplu, am ajutat multe persoane să își regăsească bună-starea. Totodată, știu că mulți oameni nu își permit să meargă la terapie și din acest motiv vă pun la dispoziție un set de principii după care lucrez frecvent. 

 Dacă doriți sa vă îmbunătățiți relația romantică, cele 7 principii constituite de John Gottman și-au demonstrat eficacitatea și sunt sigur că v-ar fi de folos.   Acestea se bazează pe un total de 40 de ani de cercetare multidimensională asupra cuplurilor și vin în felul următor:


1. Dezvoltă și împărtășeste harta iubirii

Harta iubirii semnifică locul din minte pe care-l alocăm informațiilor despre partener. Cuprinde preferințele, visele și speranțele; dorințele și fricile; victoriile și eșecurile celuilalt; în fond, e povestea sa. Această hartă trebuie să fie constant reactualizată dar și împărtășită între parteneri.Studiile de specialitate ne arată că partenerii ce au inteligență emoțională și sunt familiarizați cu lumea internă a celuilalt, sunt mai fericiți și au șanse mai mari să reziste.


2. Practică admirația și afecțiunea

Exprimă aprecierea și admirația față de partener. Atunci când conștientizezi afecțiunea față de celălalt, o practici pentru tine, iar când o exprimi, o practici pentru amândoi.


3. Fii acolo pentru partener

Fii acolo când ți se cere atenția și admirația; fii acolo din punct de vedere sexual. Fii suportiv și foarte important…râzi la Glume! A fi acolo nu se rezumă doar la prezența fizică, asigură-te că trăiești ce trăiește celălalt. Asigură-te că aveți activități comune, formați o echipă și completați unul altuia punctele tari și slabe.


4. Lasă-te influențat de partener 

Pentru a avea influență într-o relație sănătoasă, trebuie să fii dispus să împarți puterea. Studiile ne spun că atunci când unul dintre parteneri nu este dispus să împortă puterea, șansele ca relația să se destrame sunt de 81%. Ideea nu este ca influența să fie împărțită 50/50, ci mai degrabă ca ambii să se simtă confortabil și ca intenția fiecăruia să fie pro relație.

5. Rezolvă problemele ce se pot rezolva

În toate relațiile există conflicte și le putem include în două categorii: cele care sunt rezolvabile și cele încăpățânate ce se tot repetă. Cele rezolvabile ar trebui stinse într-o manieră productivă și pașnică, folosind un dialog respectuos, menit să exprime dorințele și frustrările fiecăruia. Acesta ar trebui să repare și să stingă tensiunile. De asemenea, este foarte importantă acceptarea influenței celuilalt și compromisul reciproc.


6. Depășește problemele perpetuale de tip ambuteiaj

Problemele ce se tot repetă și nu își găsesc rezolvare, de obicei se nasc din diferențele de personalitate, așteptări, aspirații și perspective. Uneori se poate crea senzația că din cauza partenerului nu putem să ne împlinim.  Cunoașterea și negocierea acestor neajunsuri este un prim pas spre rezolvarea lor. Acestea trebuie compensate cu părțile frumoase ale relației. Anumite diferențe nu vor fi niciodată nivelate, dar durerea cauzată de ele poate fi manageriată prin susținerea aspirațiilor celuilalt și totodată prin luarea în considerare a faptului că poate partenerul nu este atât de vinovat de eșecurile noastre.


7. Creați un sens comun

Cu toții avem în noi un filosof căutător de sensuri, asta ne colorează viața. Chiar și o acțiune simplă poate fi extenuantă dacă nu-i vedem rostul, pe când o sarcină dificilă poate oferi multă satisfacție dacă o îmbrăcăm cu sens.Să revin la analogia cu viața… se spune că sensul vieții este cel pe care i-l dăm, la fel este și in cazul relațiilor. Este recomandat ca sensul pe care îl dăm unei relații, să fie acela de a face viața frumoasa. Acest sens să fie și împărtășit.
Sper ca aceste principii să vă ajute, așa cum îi ajuta pe clienții mei și chiar și pe mine.