Tulburarea depresivă majoră

Depresia clinică sau depresia majoră este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămÃĸni de dispoziție scăzută prezentă ÃŽn majoritatea situațiilor. Adesea este ÃŽnsoțită de stimă de sine scăzută, pierderea interesului pentru activități plăcute ÃŽn mod normal, energie redusă și durere emoțională fără o cauză clară.

Simptomele care durează mai mult de două săptămÃĸni și cu o severitate care ÃŽmpiedică desfășurarea normală a activităților zilnice indică prezența episodului depresiv major.

Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune și să se supună tratamentului corespunzător. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal și ignoranța. Statisticile OMS arată că ÃŽn RomÃĸnia 5% din populația generală suferă de depresie.

Spre deosebire de credința populară, chiar și cazurile de depresie severă pot fi tratate medical și vindecate.

Se estimează că ÃŽn anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare.[4] În prezent, boala afectează aproximativ 121 milioane de oameni pe glob. În RomÃĸnia, a fost depistată o creștere semnificativă a episodului depresiv major odată cu vÃĸrsta, de la 2,1% – 2,6% (18-49 ani) la 4,4% – 5,2 % (peste 50 de ani) cu un ritm de creștere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupă de vÃĸrstă (50-64 ani și peste 65 de ani).

Simptome:

Depresia majoră afectează semnificativ familia și relațiile personale ale persoanei, viața de serviciu sau școlară, obiceiurile de somn și alimentație și sănătatea generală. Impactul acesteia asupra funcționării și stării de bine este comparat cu cel al altor condiții medicale cronice, precum diabetul.

O persoană care are un episod depresiv major are de obicei o dispoziție foarte scăzută, care pătrunde ÃŽn toate aspectele vieții și o incapacitate de a experimenta plăcerea ÃŽn activități de care se bucura anterior. Persoanele depresive pot fi preocupate cu sau medita la gÃĸnduri și simțiri de inutilitate, regret sau vinovăție inadecvată, neajutorare și ură de sine. ÃŽn cazuri severe, persoanele depresive pot avea simptome de psihoză. Printre aceste simptome sunt delirurile sau, mai rar, halucinațiile, de obicei neplăcute. Alte simptome ale depresiei sunt slaba concentrare și ținere de minte (ÃŽn special la cei cu trăsături melancolice sau psihotice), retragerea din activitățile și situațiile sociale, dorință sexuală scăzută, iritabilitate, și gÃĸnduri la moarte sau sinucidere. Insomnia este obișnuită printre persoanele care suferă de depresie. În cazuri tipice, o persoană se scoală foarte devreme și nu poate adormi din nou. Hipersomnia sau dormitul prea mult, poate de asemenea avea loc. Unele antidepresive pot de asemenea cauza insomnie din cauza efectului lor stimulator.

O persoană depresivă poate raporta mai multe simptome fizice precum oboseală, dureri de cap sau probleme digestive; indispozițiile fizice sunt cea mai obișnuită problemă manifestată ÃŽn țările ÃŽn curs de dezvoltare, potrivit criteriilor pentru depresie ale Organizației Mondiale a Sănătății. Apetitul adesea descrește, rezultÃĸnd pierderi ÃŽn greutate, deși din cÃĸnd ÃŽn cÃĸnd apetitul este crescut, iar greutatea crește. Familia și prietenii pot observa că comportamentul persoanei este fie agitat și fie letargic. Persoanele depresive mai vÃĸrstnice pot avea simptome cu ÃŽnceput recent, precum uitarea Č™i o mai observabilă ÃŽncetinire a mișcărilor. Depresia adesea coexistă alături de tulburări fizice obișnuite ÃŽntre vÃĸrstnici, precum accidentul vascular cerebral, alte boli cardiovasculareboala Parkinson Č™i bronhopneumopatia obstructivă cronică.

Copiii depresivi pot adesea arăta o dispoziție iritabilă mai degrabă decÃĸt una depresivă Č™i prezintă simptome variate ÃŽn funcție de vÃĸrstă și situație. Cei mai mulți ÃŽČ™i pierd interesul pentru școală și prezintă un declin ÃŽn performanța academică. Pot fi descriși ca dificili, dependenți sau nesiguri. Diagnosticul poate fi tergiversat sau ratat atunci cÃĸnd simptomele sunt interpretate ca „proastă dispoziție normală”.

Tipuri de depresie:

DSM-5 recunoaște șase subtipuri adiționale ale TDM, numite specificatori:

  • „Depresia melancolică” se caracterizează prin pierderea plăcerii pentru cele mai multe sau toate activitățile, lipsa reactivității pentru stimulanți plăcuți, o calitate a dispoziției depresive mai pronunțată decÃĸt cea ce ține de doliu sau pierdere, ÃŽnrăutățirea simptomelor ÃŽn orele de dimineață, scularea dimineața devreme, retardarea psihomotorie, pierderea excesivă ÃŽn greutate (a nu se confunda cu anorexia nervoasă) sau sentimentul excesiv de vină.
  • „Depresia atipică” se caracterizează prin reactivitate a dispoziției (anhedonie paradoxală), creștere semnificativă ÃŽn greutate sau apetit crescut (alinare prin mÃĸncare), somn sau somnolență excesivă (hipersomnia), senzație de greutate ÃŽn membre și prejudicieri sociale semnificative ca consecință a respingerii interpersonale percepute.
  • „Depresia catatonică” este o formă rară și severă a depresiei majore care implică perturbări ale comportamentului motor și alte simptome. În acest caz, persoana este mută și aproape ÃŽncremenită, și fie rămÃĸne imobilă, fie manifestă mișcări fără scop sau chiar bizare. Simptome catatonice se manifestă și ÃŽn schizofrenie Č™i ÃŽn episoade maniacale, sau pot fi cauzate de sindromul neuroleptic malign.
  • „Depresia cu suferință anxioasă” a fost adăugată ÃŽn DSM-5 ca mijloc de a evidenția co-manifestarea depresiei sau maniei alături de anxietate, precum și riscul de sinucidere al indivizilor depresivi cu anxietate. Precizări de acest fel pot de asemenea ajuta la facerea de pronosticuri pentru cei diagnosticați cu tulburare depresivă sau bipolară.
  • „Depresia cu ÃŽnceput peri-partum” este depresia intensă, susținută și care uneori limitează mișcările și activitățile persoanei, experimentată de femei după ce nasc sau ÃŽn timp ce sunt ÃŽnsărcinate. DSM-IV-TR a utilizat clasificarea „depresie postpartum”, dar aceasta a fost schimbată pentru a nu fi excluse cazurile de femei depresive ÃŽn timpul sarcinii. Depresia cu ÃŽnceput peripartum are o rată de incidență de 10-15% printre noile mame. DSM-5 susține că pentru a califica depresia cu ÃŽnceput peripartum, ÃŽnceputul trebuie să aibă loc ÃŽn timpul sarcinii sau ÃŽn prima lună de la naștere. S-a afirmat că depresia postpartum poate dura trei luni.
  • „Tulburarea afectivă sezonieră” (TAS) este denumită diferit ÃŽn DSM-5. Această tulburare este trecută ca un subtip al depresiei majore cu specificatorul de tipar sezonier. Acest subtip al depresiei majore este o formă de depresie recurentă ÃŽn care simptomele debutează toamna sau iarna și se remit primăvara. Diagnosticul este pus dacă cel puțin două episoade au avut loc lunile mai friguroase și nici unul ÃŽn alte perioade, ÃŽntr-o perioadă de doi ani sau mai mult.